Eksos - Demper

Velg din bil

Søk etter bil

  Presiser valget ditt  
eller

Søk etter skiltnummer

Eksos - Demper

Bli bedre kjent med eksosanlegget ditt

Eksosanlegget på eldre biler hadde stort sett to funksjoner, primært å dempe lyden fra motoren – og for å lede avgassene vekk fra bilen. Med nye krav til utslipp og strengere krav til støydemping er det langt høyere trenger vi mer fra eksosanlegget i dag enn tidligere. På moderne bensinbiler består vanligvis eksosanlegget av 5 komponenter.

  1. Eksosmanifold: forgreningen som står inn på sylindertoppen i motoren, et forgreningsrør er festet til eksosuttaket på hver sylinder, alle rørene samles til ett – som fortsetter videre bakover.
  2. Lambdasonde, eller O2-sensor: sensoren som måler oksygennivået i eksosen, målingene benyttes av bilens datamaskin for å tilføre mer eller mindre drivstoff til motoren. Har to hensikter: redusere bensinforbruk og avgasser.
  3. Eksosrør: tilpassede rør som kobler sammen alle komponentene i eksosanlegget.
  4. Katalysator: benyttes for ytterligere forbrenning av farlige avgasser som karbonmonoksid – denne omdannes til karbondioksid og vanndamp. Katalysatoren er en forholdsvis kostbar del av eksosanlegget.
  5. Lydpotter: vanligvis har bilen to lydpotter, den midtre – plassert midt under bilen, og den bakre «lyd-, eller eksospotta».

En dieselbil har i tillegg et partikkelfilter som en del av eksosanlegget.

Når vet jeg at det er på tide å skifte eksosanlegg på bilen?

Eksosanlegget utsettes for store påkjenninger, både trykk, mekaniske- og termiske belastninger i tillegg til vibrasjoner. Avgassene er kraftig korroderende og tærer på alle komponentene i eksosanlegget fra innsiden – eksosanlegget har begrenset levetid, vanligvis mellom 40 – 60 000 km. Merker du skarpe lyder når du gir gass, slag eller skramling under bilen … eller er det «potte tett»?

Et defekt eksosanlegg, enten det er utslipp i form av støy eller avgasser blir ikke godkjent ved neste EU-kontroll. Det finnes mange produkter i form av bandasjer og tetningsmidler for midlertidig reparasjon av eksosanlegget, men som regel har slike reparasjoner særdeles begrenset levetid. Eksosanlegget slites ned samme hvordan bilen benyttes, selv om anlegget er under bilen og vanskelig tilgjengelig anbefales det å inspisere eksosanlegget jevnlig. Jekk bilen opp og ta en kikk, spesielt løse eller manglende oppheng kan enkelt skiftes selv. Mangler det et oppheng vil dette belaste de øvrige festene ytterligere og usette anlegget for unødig belastning.

Når anlegget har blitt så dårlig at hele eller deler av det må skiftes – da trenger du ikke lete lenger når du har funnet Mister-Auto. Vi har eksosanlegg og deler til alle bilmerker på markedet og det tar kun sekunder å søke seg frem til delene vi har til akkurat din bil. Hos Mister-Auto har vi kun eksosanlegg som er EU-godkjente i forhold til kvalitets og sikkerhetsstandarder. Dedikert kundeservice, rask levering og uslåelige priser er noe av det du får med på kjøpet hos Mister-Auto – din reservedelsleverandør på nett!

Våre utstyrsforretninger