Generator

Velg din bil

Søk etter bil

  Presiser valget ditt  
eller

Søk etter skiltnummer

Hva er en generator?

Bilens generator brukes til å lade bilbatteriet og den forsyner det elektriske systemet med strøm når motoren er i gang. Generatoren omdanner mekanisk kraft til elektrisk kraft. I bilen er det motoren som driver generatoren for å lage likestrøm som gir kraft til alt det elektriske i bilen, i tillegg til å lade batteriet. Generatorene erstattet de gamle dynamoene på 60-tallet. Begrepet dynamo brukes noe feilaktig fremdeles, men de nye generatorene er lettere, rimeligere og mer robuste. Innføringen av disse banet vei for mange nyskapinger vi nå anser som standard.

Generatorene benytter induksjonsteknologi, der et roterende magnetfelt på innsiden av en vikling av kobbertråd genererer elektrisitet. Moderne generatorer i dagens kjøretøy er kompakte, de har gode kjøleegenskaper, de produserer mye strøm i forhold til størrelsen, og sørger for at all moderne elektronikk i bilen har nok strøm.

Det er greit å merke seg at moderne hybridbiler benytter én eller flere elektriske motorer som i tillegg til å lade batteriet gir kraft til fremdrift. Systemet består av en betydelig batteripakke i tillegg til avanserte kontrollsystemer.

Hvordan oppdage generatorproblemer?

På de fleste biler finner du en indikatorlampe på dashbordet som varsler dersom det oppstår problemer. Blir ladestrømmen for liten lyser en rød lampe formet som et bilbatteri. Er strømforsyningen for liten, kanskje på grunn av mye påmontert ekstrautstyr, vil lampen også lyse. I tillegg lyser den alltid når du starter motoren, for så å slukke igjen, og gjør den ikke det bør du foreta en sjekk.

Lysene dimmes

Sliter generatoren med å forsyne systemene i bilen er moderne biler programmert til å redusere mindre viktige funksjoner først, som varme i seter, radio og annet som ikke er viktig for sikker operasjon av kjøretøyet, slik som for eksempel frontlysene. Dette kan bety at det i første omgang ikke er like enkelt å oppdage en generatorfeil, men merker du over tid at frontlysene lyser dårlig, da er det svært sannsynlig at det er her problemet ligger.

Lyder og lukt, lukten av varm elektronikk. Våre egne sanser er gode sensorer for å oppdage feil, selv på nye biler. Mistenker du feil på generatoren bør du åpne panseret og sjekk om alt ser normalt ut. Sitter reima som den skal, kontrollér kabler og koblinger, sjekk om generatoren er skadet, se etter sprekkdannelser, vinkelforandringer eller slakk i drivhjulet. Rare lukter og lyder fra motorrommet bør undersøkes.

Batteriet utlades

At batteriet lades ut behøver ikke skyldes feil på generatoren, men det bør undersøkes. Hvis det er her feilen ligger kan du sjekke dette ved å starte bilen med startkabler når batteriet er tomt. Går bilen som normalt etter at startkablene er fjernet er det sannsynligvis batteriet som er synderen, men stanser motoren en kort stund kan generatoren være ødelagt. Hvis du ikke har voltmeter i instrumentpanelet kan ladestrømmen måles med multimeter på batteriet med motoren i gang. Normal ladestrøm på 12 volts anlegg ligger på 14V +.

Handle på nett med Mister-Auto

Finner du et problem på generatoren og trenger en ny er Mister-Auto leverandøren du bør gå til. Vi tilbyr rimelige deler og et omfattende utvalg av bilmerker og modeller. Mister-Auto ble etablert i 2007, og er en av de ledende nettsidene på bil i Europa, med mer enn 300 000 produkter til alle slags biler. Her er det mulighet for gratis frakt, fleksible betalingsløsninger samt rabatter på inntil 60% og en enkel nettside å finne frem på. Hos Mister-Auto kan du holde bilen din i god stand. Sjekk nettsiden vår i dag!

Våre Generator etter fabrikant
El produkter - Elektriske produkter