Hovedlyskaster

Velg din bil

Søk etter bil

  Presiser valget ditt  
eller

Søk etter skiltnummer

Hovedlysene på bilen – enkelt forklart av Mister-Auto

Hovedlys, frontlys, kjørelys – samme sak med flere navn. I Norge er kjørelys påbudt, og derfor vil vanligvis hovedlysene automatisk slå seg på når bilen starter. Det er verdt å merke seg at lysreglene kan være forskjellig i andre land dersom du for eksempel skal leie bil i utlandet. På importerte biler, spesielt fra USA, er det ikke nødvendigvis automatisk tenning av hovedlys eller kjørelys. Lysbryteren er som oftest plassert i umiddelbar nærhet av rattet, enten på rattspakene eller på dashbordet.

Hovedlyset skal, først og fremst, lyse opp veien foran bilen og varsle andre trafikanter om møtende trafikk. Som alt annet på bil er det regler også for hovedlysene, det skal blant annet kunne veksles mellom nær- og fjernlys. I Norge er det ikke tillatt med kraftigere pærer i hovedlysene enn 55W på vei, og de skal lyse med hvitt lys. Ny LED-teknologi gir lys med fargetoner i gult og blått, og på gamle biler, særlig gamle franske biler fra 70-tallet, var det gule frontlys – noe som skulle være bedre i tåke.

På moderne biler er lysene blitt en integrert del av karosseriet og pærene kan være fargede istedenfor glasset. Det finnes mange ulike type sokler, og hovedlyset kan inneholde flere pærer, blant annet til blink og parklys, samt dekorativ LED-belysning. Dermed har det å skifte pærer har blitt utfordring i seg selv. Det har likevel blitt enklere å finne rett hovedlys når du trenger deler. Mister-Auto har gjort det lett å finne det som passer til bilen din, med intuitiv og enkel søkefunksjon der du kun trenger å legge inn registreringsnummer eller merke og modell på bilen din for å finne det du trenger. Raskt og enkelt.

Vedlikehold av hovedlysene

Det er viktig å holde hovedlysene dine rene. Inngrodd smuss, veistøv og skitt kan blende motgående trafikk og fotgjengere, samt at veien blir dårligere opplyst. Det er to forskjellige måter bilen vasker lyktene på, det mekaniske systemet som gjerne består av et par små vindusviskere – finnes stort sett kun på gamle biler. Den andre varianten er en integrert høytrykksspyler som spyler rent med vindusspylervæske. Det er viktig å påse at dette utstyret virker som det skal, enten dysene er synlige eller av typen som popper opp.

Et par tips: om vinteren gjør piggdekkbruk lyktene fort skitne og lyktespylerne klarer ikke å ta unna all skitten. Bruk vaskebøtta på bensinstasjonen når du er innom også på lyktene, eller bruk en god neve snø for å få av det verste. Spylervæske kan du forresten lage selv dersom du har gått tom – vann, isopropanol og en liten dråpe oppvaskmiddel – det virker. Husk at du aldri kun bruker vann til å spyle med om vinteren, da fryser spyleanlegget.

Kjøpe hovedlys på Internett fra Mister –Auto

Å kjøpe hovedlys på Internett er enkelt takket være nettbutikken til Mister-Auto. Vi er nå en av Europas ledende nettsted for bildeler og tilbehør til bil. Med en delekatalog på mer enn 300 000 deler fra kjente merkevareprodusenter, har vi blitt det nettstedet der millioner av kunder ser etter rimelige bildeler. Når du velger Mister-Auto får du rask levering og 15 dagers retur som standard, det betyr at du kan kjøpe den delen du trenger uten å bekymre deg for at du bestiller noe feil. Trenger du noe til bilen, ta turen innom nettstedet Mister-Auto i dag!

Søk Hovedlyskaster etter biltype