Luftfilter

Velg din bil

Søk etter bil

  Presiser valget ditt  
eller

Søk etter skiltnummer

Hvorfor bør jeg skifte luftfilteret mitt?

Hensikten med et luftfilter er å beskytte motoren ved å hindre støv og andre partikler fra å følge luftstrømmen inn i motoren. I tillegg sikrer det kvaliteten på luft-/bensinblandingen som går inn i sylinderne gjennom ventiler. Det er forskjellige typer luftfiltre:

 • Tørre luftfiltre
 • Oljebaserte luftfiltre
 • Oljebadfiltre

Luftfilterets sammensetning: luftfilteret er vanligvis rundt eller rektangulært og er enten laget av bomull eller papir. Filteret er omsluttet av en gummipakning som sørger for god tetning.

Når trenger du å skifte?

Luftfilteret kan skiftes på hver service, årlig eller ved hver 20,000 – 50,000 km. Avhengig av hvilken bilmodell du har, kjørestilen din og hva slags veier du kjører på (by eller landevei), vil luftfilteret ditt ha forskjellig varighet. Men det er tilrådelig å konsultere serviceheftet i bilen eller spørre bilprodusenten din direkte for å få råd. Vær oppmerksom på at filteret ditt må skiftes oftere dersom du kjører på støvete veier.

Et defekt luftfilter kan forårsake et høyere drivstofforbruk, forurensning eller motorhavari. Du vet at filteret nærmer seg slutten av levetiden når du mister akselerasjonskraft, eller ser at det kommer svart røyk ut av eksosrøret.

Hvordan skifte luftfilter

Dette er trinnene du bør følge for et vellykket luftfilterskift:

 1. Sjekk at det nye luftfilteret ditt er identisk med det gamle før du begynner reparasjonen. Hvis du er i tvil, konsulter serviceheftet eller spør forhandleren din om råd.

 2. Nå som du har valgt korrekt luftfilter kan du sette bilen din på en flat, stabil overflate, slå av motoren og sett på håndbrekket. For ekstra sikkerhet kan du også sette bilen i førstegir så den ikke kan bevege seg.

 3. Åpne panseret og lokaliser luftfilteret. Det befinner seg i et filterhus omsluttet av et beskyttende deksel som vanligvis er plassert lett tilgjengelig rett under panseret. På eldre biler finner du det i et metall- eller plasthus på toppen av forgasseren.

 4. Ta filteret ut av filterhuset.

 5. Rengjør det tomme filterhuset ved hjelp av trykkluft eller støvsuger for å fjerne støv og skitt.
  Merk: blokkér luftinntaket til forgasseren for å unngå å få støv i motoren mens du jobber. Bruk gjerne en lofri oljefille, plastpose som tettes med teip, eller aluminiumsfolie.

 6. Erstatt det gamle filteret med det nye, ganske enkelt med å sette det nye på plass. Sjekk at det passer perfekt i filterhuset. Avslutningsvis, skru på plass eventuelle skruer og mutre, filterhuset lukkes ofte med klips, lukk panseret.

For å kjøpe luftfiltre, eller andre typer kvalitets- filtre til rimelige priser, er Mister-Auto stedet å gå. På Mister-Auto finner du mer enn 300,000 bilartikler, hvor du kan handle alt du trenger av tilbehør og bildeler